Nem beszélünk “zöldeket”…

…hanem termelünk 🙂 Krisna-völgyben található – ha nem is méretében, de választékában – az egyik legnagyobb hazai biogazdaság. A gazdálkodás célja elsősorban az önellátás, de aki szeretne az itteni finomságokból, hozzájuthat a helyi portékákhoz. Zöldségkertészetünkben másfél hektáron 40-nél is több zöldségfajtát termesztünk, gyümölcsészetünk 2,5 hektáron szinte minden hazánkban lehetséges gyümölcsöt termel (hazait és egzótát egyaránt), de kiemelendő, hogy a régi kárpát-medencei gyümölcsfajtákból is 130 fajtát nevelünk. Virágkertészetünk ugyancsak gazdag színben, illatban és formákban (több mint 100 000 virágfej egy évben).

A kertészkedésben is a természet mintáját követjük, vagyis a minél változatosabb és a természeti törvényekkel harmonikusabb termelést.

Az évszázadokon keresztül jól működő kertészeti hagyományokat ápoljuk, de felhasználjuk és alkalmazzuk a modern biogazdálkodási tapasztalatokat is. Ismert módszerek a talaj egészségének helyreállítása, a vetőmagok áztatása növényi levekben, a holdnaptár követése a munkálatok során, a helyes növénytársítás, a talajtakarás mulccsal, a visszavethető vetőmagok termesztése, a növényi levek alkalmazása a növényvédelemben és az erősítésben, stb.

Az egész éves önellátás a mi éghajlatunkon csak a jó tárolás és tartósítás révén valósítható meg. A minőségi termények és a gondos – Holdfázisokhoz ugyancsak igazított – betakarítás mellett a biztonságos végeredményt szolgálja háromhajós téglapincénk, illetve befőző kisüzemünk működése. A már hagyományos lekvárok, befőttek, szörpök, mézek, gyógymézek és a sok mindenre jó Hanumán kenőcs mellett az idei Búcsún mutatjuk be 4 mustárfajtánkat (sorban harmattól az ívhegesztőig), illetve fűszerolajos zöldségsavanyúságainkat (ld pickle). Aki eljön, megtudhatja, mire jó az okra és a karela.

Találkozzunk a Biokertészet és helyi termékek sátornál a Búcsú bármely napján 🙂


    Leave a Reply