Tandoori és tárcsás látványkonyha a Krisna-völgyi Búcsúban :-)

A tandoori kemence a 16. századtól terjedt el Indiában. A mogul katonák kedvelt sütési módszere volt. A katonák vacsorája a félig földbe ásott tandoorokban készült el, és a kemencék a sereg távozása után is megmaradtak. Működtetésekor az agyagkemence aljára faszenet tesznek, belsejében nyárson sülnek a zöldségek, oldalára pedig lepény kenyereket tapasztanak. Az így elkészült étel íze különlegesen finom, aki egyszer megkóstolta, biztosan nem felejti el. Noha tradicionális indiai kemence típus, ma már nyugaton is végtelenül népszerű, ugyanis a tandoori a szabadtűzi sütés jellegzetes ízénél is finomabb aromát kölcsönös az ételeknek.

Tandoori sütés részlet...

A Krisna-völgyi Búcsúban, július 18-20. között a tehenészet melletti Ökoporta részeként üzemel tandoori látványkonyhánk. A hagyományos naan kenyér mellett a pizzafélék egészséges, indiai változatát készítik a szakácsaink, amelynek neve uttapam.

Kedvcsinálónak álljon itt az egyik legkedveltebb uttapam receptje, mely otthon is könnyen elkészíthető.

Hozzávalók:
3 dl urad dhal (egyfajta hüvelyes, fekete lencse)
1 dl rizs
3 kk só
apróra vágott zöldségek: pl. paradicsom, pritamin paprika, cukkini, reszelt gyömbér, főtt kukorica
egy nagy csokor apróra vágott korianderlevél vagy petrezselyem

Fincsi :-)

Az elkészítése nagyon egyszerű, de a rákészülést nem szabad sajnálnunk, az uttapamot előző nap kell elkezdeni! 6 órára külön-külön beáztatjuk a rizst és az urad dhalt bő vízbe – ez alatt persze semmi teendőnk sincs vele.
Ha letelt a 6 óra, egymás után leturmixoljuk mindkettőt egy kevés víz segítségével. Krémes, sűrű palacsintatészta jellegű masszát kell kapnunk. Összekeverjük, megsózzuk, lefedjük az edényt, és további egy éjjelen át állni hagyjuk. Másnap ellenőrizzük az állagát, ha túl sűrű, vízzel higíthatjuk.

Kissé kiolajozunk egy palacsintasütőt, beleteszünk egy kisebb merőkanál tésztát, és kerekre formázzuk. A tetejét kirakjuk zöldségekkel és zöldfűszerrel. Ha az alja megsült, megfordítjuk, és a másik felét is megsütjük. Kókusz csatnival vagy zöldcsatnival (csípős szósszal) tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Ha szeretnél többet megtapasztalni a tandoori és tárcsás konyha látványos különlegességeiből, gyere el a Krisna-völgyi Búcsúba a Családoddal, július 18-19-20-án!

Szeretnél eltölteni akár több napot is Krisna-völgyben, vagy Buszcsoportoddal egy hasonló fesztiválprogramunkon részt venni?

Kérjük, hívd fel Turisztikai Szervezőnket a +36 30 641 23 09 -es mobilszámon, aki szívesen segít Neked programod összeállításában!


Leave a Reply