Legnépszerűbb ételeink
aktuális kínálatunk hamarosan...
Tegyünk együtt a környezetünkért
Számunkra is fontos, hogy óvjuk környezetünket, ezért csak lebomló étkészleteket használunk.
Az étkészletek 4 fajta alapanyagból készülnek, amelyek semmiféle kőolajszármazékot (pl. műanyagot) nem tartalmaznak. Ezek az anyagok 100%-ig lebomló helyettesítő alternatívái a piacon jelenleg elterjedt műanyagoknak: a PLA, a papír, a fa és a cukornád.
Ezen termékek gyártása egy környezetbarát eljárással történik: az előállítás során semmilyen kőolajszármazék nem kerül feldolgozásra, mivel a nyersanyagok csak megújuló forrásból illetve más ilyen folyamatok melléktermékeiből származnak. Ráadásul a gyártás sokkal kevesebb energiát vesz igénybe és akár 90%-kal kevesebb szén-dioxid szabadul fel, mint a műanyag-gyártás során. Az így előállított étkészletek használatuk után komposztálhatóak és rövid idő alatt biológiailag lebomlanak.
A PLA növényi cukrokból származó komposztálható bioműanyag. A PLA a Polylactic acid, politejsav rövidítése. Bármely cukorból, például kukoricakeményítőből, tápiókából, cukornádból vagy cukorrépából is készülhet, gyártása viszont legtöbbször a kukorica emberi fogyasztásra nem alkalmas részéből történik.
Tulajdonságok+ előny a műanyaggal szemben
A PLA tulajdonságaiban hasonlít a hőre lágyuló műanyagokra: könnyű, erős és átlátszó, azonban a hagyományos értelemben vett műanyagokkal ellentétben megújuló, növényi anyagokból készül és biológiai, természetes úton lebontható. Éppen ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően nyújthat jó alternatívát a hagyományos műanyagok kiváltására.
Lebomlási idő
A PLA anyag lebomlási ideje kedvező, kb. egy faág lebomlási idejéhez hasonló, amennyiben komposztálásról van szó, ipari körülmények között pár hónap alatt, de akár már 1-2 nap alatt is lebomlik a termék, illetve kertben történő eljárás során 1-3 év ennek a folyamatnak az ideje.
A PLA melletti érvként szól még, hogy az előállításához és a lebomlásához szükséges energia felhasználás mennyisége is lényegesen kevesebb, mint a hagyományos műanyagok esetében.
PLA előállítási/ lebomlási körforgás (gyártási folyamata)
1. Első lépésként a kukorica növényt ledarálják, hogy kinyerjék belőle a keményítőt glükóz (szőlőcukor) formájában.
2. A glükózt ezután fermentálják, melynek köszönhetően tejsav keletkezik. A tejsavat vegyi úton kristályos szerkezetű, rideg polimerré alakítják, majd ebből golyócskákat állítanak elő (PLA granulátum).
3. A hagyományos műanyag granulátumokhoz hasonlóan a PLA granulátumot is számos módon fel lehet használni – fóliává préselhető, öntőformába tölthető, rosttá szőhető stb.
4. A PLA-termékek használatuk után biológiailag lebomlanak ezért komposztálhatók.
5. Az így készült tápanyag visszajuttatható a természetbe.
A cukornáddal, mint a műanyagot helyettesítő alapanyaggal gyakran találkozhatunk a környezeti problémákkal foglalkozó cikkekben. De vajon miért ilyen népszerű alternatíva a műanyaggal szemben?
Kiindulóanyag a melléktermék, avagy miért éri meg a cukornádat lebomló étkészletként hasznosítani?
A világ cukorfogyasztásának 70 százalékát, vagyis 126 millió tonna cukrot, cukornádból állítják elő. A cukorlevet kinyerő gyártás során keletkező melléktermék, a bagasse nevű anyag, óriási mennyiségben áll tehát rendelkezésre. A feldolgozott cukornád súlyának mintegy egyharmada a préselés után megmaradó bagasse. Ha ez a melléktermékként keletkező massza tisztításon megy keresztül, úgy 100 százalékig lebomló tányérok, poharak vagy dobozok készülhetnek belőle. Érdekesség, hogy egyetlen szál cukornádból akár 50 darab tányér készülhet.
Az előállítás előnyei a műanyaggal szemben
Ez egy környezetbarát eljárással történik, ahol az előállítás során semmilyen kőolajszármazék nem kerül feldolgozásra. Ráadásul a gyártás során 99%-kal kevesebb szén-dioxid szabadul fel, mintha a tányért műanyagból készítenék, még úgy is, hogy a préselés magas hőfokon és nyomás alatt történik.
Jó tulajdonságok
A cukornád alapú termékek könnyedek, ugyanakkor stabilabbak, mint a habosított műanyagból vagy papírból készült tároló dobozok vagy tányérok. Különleges tulajdonságuk még emellett, hogy a meleget és a melegítést (220°C-ig hagyományos és mikrohullámú sütőkben is lehet melegíteni), a hideget és a hűtést (-20°C) is jól bírják.
Újrahasznosítás, komposztálás
Használatuk után a cukornád alapú termékek komposztálás folytán teljesen lebomlanak és így olyan tápanyag is készül belőlük, mely végül visszajuttatható a természetbe.
Cukornád körforgás
1. A cukornád cukorgyárakban kerül feldolgozásra, ahol a világ cukorigényének 70%-át fedik le, ami 126 millió tonna cukornak felel meg.
2. A cukornádból cukorlevet kinyerő gyártás során keletkezik a bagasse nevű anyag. A feldolgozott cukornád súlyának mintegy egyharmada a préselés után megmaradó bagasse.
3. A melléktermékként keletkező bagasse tisztításon megy keresztül, és100 százalékig lebomló tányérok, poharak vagy dobozok készülnek belőle.
4. Használatuk után ezek a cukornádból készült termékek komposztálhatóak.
5.Teljes természetes lebomláson esnek át a termékek.
6.Végül tápanyagként visszajutnak a természetbe.
A komposzálható termékeket, bátran merjük ajánlani, mind anyagukat tekintve, mind ökológia szempontból.
Csökkentsük együtt az ökológiai lábnyomot!
Mivel egy vegetáriánus közösség vagyunk, így itt is hasonló, változatos vegetáriánus és vegán finomságokkal várunk téged is. Kínálatunkat ITT találod.

Tapasztald meg a vega életérzést!
Hagyd otthon a húsos szendvicset, és bízd magad a Búcsú kulináris különlegességeire! Ételeink egészségesek, ízletesek, táplálóak és vegetáriánusak, azaz karmamentesek, tele szeretettel. Tudtad? Azzal, hogy húsmentesen étkezel és közben figyelsz a helyi alapanyagok használatára, a lehető legtöbbet teszed Földünkért!

Kérjük, ne hozz magaddal húst, halat, tojást tartalmazó, illetve alkohol tartalmú ételt vagy italt, mert ilyen élelmiszereket nem lehet fogyasztani Krisna-völgyben.
Látványfőző workshop Gopálival
Szombat délután a Govinda Büfé előtt