Gasztro kínálatunk

Legnépszerűbb ételeink

aktuális kínálatunk hamarosan...

Tegyünk együtt a környezetünkért

Komposztálható környezetbarát étkészletek

Számunkra is fontos, hogy óvjuk környezetünket, ezért csak lebomló étkészleteket használunk.

Miből készülnek az étkészleteink?

Az étkészletek 4 fajta alapanyagból készülnek, amelyek semmiféle kőolajszármazékot (pl. műanyagot) nem tartalmaznak. Ezek az anyagok 100%-ig lebomló helyettesítő alternatívái a piacon jelenleg elterjedt műanyagoknak: a PLA, a papír, a fa és a cukornád.

Ezen termékek gyártása egy környezetbarát eljárással történik: az előállítás során semmilyen kőolajszármazék nem kerül feldolgozásra, mivel a nyersanyagok csak megújuló forrásból illetve más ilyen folyamatok melléktermékeiből származnak. Ráadásul a gyártás sokkal kevesebb energiát vesz igénybe és akár 90%-kal kevesebb szén-dioxid szabadul fel, mint a műanyag-gyártás során. Az így előállított étkészletek használatuk után komposztálhatóak és rövid idő alatt biológiailag lebomlanak.

PLA

A PLA növényi cukrokból származó komposztálható bioműanyag. A PLA a Polylactic acid, politejsav rövidítése. Bármely cukorból, például kukoricakeményítőből, tápiókából, cukornádból vagy cukorrépából is készülhet, gyártása viszont legtöbbször a kukorica emberi fogyasztásra nem alkalmas részéből történik.

Tulajdonságok+ előny a műanyaggal szemben

A PLA tulajdonságaiban hasonlít a hőre lágyuló műanyagokra: könnyű, erős és átlátszó, azonban a hagyományos értelemben vett műanyagokkal ellentétben megújuló, növényi anyagokból készül és biológiai, természetes úton lebontható. Éppen ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően nyújthat jó alternatívát a hagyományos műanyagok kiváltására.

Lebomlási idő

A PLA anyag lebomlási ideje kedvező, kb. egy faág lebomlási idejéhez hasonló, amennyiben komposztálásról van szó, ipari körülmények között pár hónap alatt, de akár már 1-2 nap alatt is lebomlik a termék, illetve kertben történő eljárás során 1-3 év ennek a folyamatnak az ideje.

A PLA melletti érvként szól még, hogy az előállításához és a lebomlásához szükséges energia felhasználás mennyisége is lényegesen kevesebb, mint a hagyományos műanyagok esetében.

PLA előállítási/ lebomlási körforgás (gyártási folyamata)

1. Első lépésként a kukorica növényt ledarálják, hogy kinyerjék belőle a keményítőt glükóz (szőlőcukor) formájában.

2. A glükózt ezután fermentálják, melynek köszönhetően tejsav keletkezik. A tejsavat vegyi úton kristályos szerkezetű, rideg polimerré alakítják, majd ebből golyócskákat állítanak elő (PLA granulátum).

3. A hagyományos műanyag granulátumokhoz hasonlóan a PLA granulátumot is számos módon fel lehet használni – fóliává préselhető, öntőformába tölthető, rosttá szőhető stb.

4. A PLA-termékek használatuk után biológiailag lebomlanak ezért komposztálhatók.

5. Az így készült tápanyag visszajuttatható a természetbe.

Cukornád

A cukornáddal, mint a műanyagot helyettesítő alapanyaggal gyakran találkozhatunk a környezeti problémákkal foglalkozó cikkekben. De vajon miért ilyen népszerű alternatíva a műanyaggal szemben?

Kiindulóanyag a melléktermék, avagy miért éri meg a cukornádat lebomló étkészletként hasznosítani?

A világ cukorfogyasztásának 70 százalékát, vagyis 126 millió tonna cukrot, cukornádból állítják elő. A cukorlevet kinyerő gyártás során keletkező melléktermék, a bagasse nevű anyag, óriási mennyiségben áll tehát rendelkezésre. A feldolgozott cukornád súlyának mintegy egyharmada a préselés után megmaradó bagasse. Ha ez a melléktermékként keletkező massza tisztításon megy keresztül, úgy 100 százalékig lebomló tányérok, poharak vagy dobozok készülhetnek belőle. Érdekesség, hogy egyetlen szál cukornádból akár 50 darab tányér készülhet.

Az előállítás előnyei a műanyaggal szemben

Ez egy környezetbarát eljárással történik, ahol az előállítás során semmilyen kőolajszármazék nem kerül feldolgozásra. Ráadásul a gyártás során 99%-kal kevesebb szén-dioxid szabadul fel, mintha a tányért műanyagból készítenék, még úgy is, hogy a préselés magas hőfokon és nyomás alatt történik.

Jó tulajdonságok

A cukornád alapú termékek könnyedek, ugyanakkor stabilabbak, mint a habosított műanyagból vagy papírból készült tároló dobozok vagy tányérok. Különleges tulajdonságuk még emellett, hogy a meleget és a melegítést (220°C-ig hagyományos és mikrohullámú sütőkben is lehet melegíteni), a hideget és a hűtést (-20°C) is jól bírják.

Újrahasznosítás, komposztálás

Használatuk után a cukornád alapú termékek komposztálás folytán teljesen lebomlanak és így olyan tápanyag is készül belőlük, mely végül visszajuttatható a természetbe.

Cukornád körforgás

1. A cukornád cukorgyárakban kerül feldolgozásra, ahol a világ cukorigényének 70%-át fedik le, ami 126 millió tonna cukornak felel meg.

2. A cukornádból cukorlevet kinyerő gyártás során keletkezik a bagasse nevű anyag. A feldolgozott cukornád súlyának mintegy egyharmada a préselés után megmaradó bagasse.

3. A melléktermékként keletkező bagasse tisztításon megy keresztül, és100 százalékig lebomló tányérok, poharak vagy dobozok készülnek belőle.

4. Használatuk után ezek a cukornádból készült termékek komposztálhatóak.

5.Teljes természetes lebomláson esnek át a termékek.

6.Végül tápanyagként visszajutnak a természetbe.

A komposzálható termékeket, bátran merjük ajánlani, mind anyagukat tekintve, mind ökológia szempontból.

Csökkentsük együtt az ökológiai lábnyomot!

Mit tudok majd enni a Búcsúban?

Mivel egy vegetáriánus közösség vagyunk, így itt is hasonló, változatos vegetáriánus és vegán finomságokkal várunk téged is. Kínálatunkat ITT találod.

Tapasztald meg a vega életérzést!

Hagyd otthon a húsos szendvicset, és bízd magad a Búcsú kulináris különlegességeire! Ételeink egészségesek, ízletesek, táplálóak és vegetáriánusak, azaz karmamentesek, tele szeretettel. Tudtad? Azzal, hogy húsmentesen étkezel és közben figyelsz a helyi alapanyagok használatára, a lehető legtöbbet teszed Földünkért!

Kérjük, ne hozz magaddal húst, halat, tojást tartalmazó, illetve alkohol tartalmú ételt vagy italt, mert ilyen élelmiszereket nem lehet fogyasztani Krisna-völgyben.

Látványfőző workshop Gopálival

Szombat délután a Govinda Büfé előtt